Kaakklachten



Kaakklachten of Temporomandibulaire dysfunctie

 

Pijn in de kaken, aanhoudende pijn rondom het oor en vermoeidheidsklachten bij veel kauwen zijn allemaal klachten die te maken kunnen hebben met TMD of temporomandibulaire klachten.
Vaak kan de oorzaak van deze klachten te wijten zijn aan stress, maar bij langdurige klachten dringt zich een diepgaander onderzoek aan.


Wat is TMD of kaakklachten?

Onder kaakklachten verstaan we de optelsom van alle klachten die te maken hebben met het niet goed functioneren van de kaken of kaakgewricht.
De klachten veroorzaken pijn in en rond het gewricht en kunnen uitstralen naar het oor of zij-hoofd.
De kaak bestaan uit 2 botdelen (het gewricht) die zich voor het oor bevinden.
Het gewricht heeft een ingewikkelde werking bij het openen en sluiten, ondersteund door ligamenten, spieren en een discus. Bij het mal-functioneren van een van deze structuren kunnen er zich problemen voordoen.
Wanneer bijvoorbeeld de discus niet goed zit, kan de mond niet ver genoeg geopend of gesloten worden, met de nodige ongemakken hierbij gepaard. De spieren rondom de kaak spannen zich op wat voor pijn en zelfs hoofdpijn kan zorgen.
Wetende dat de kaakspieren een van de sterkste in het lichaam zijn is het niet verwonderlijk dat hevige klachten kunnen ontstaan.









Kaakklachten: het ontstaan

Een van de grote oorzaken  van kaakklachten is een overbelasting. Door deze overbelasting kunnen de structuren in het gewricht beschadigd worden: zowel op korte termijn (acuut) of lange termijn (chronisch). Belangrijk is dat bij een vroeg ontstaan van de klachten snel ingegrepen kan worden om deze chronische klachten te vermijden.
Andere gekende oorzaken zijn het slecht glijden in het gewricht, een trauma door een ongeval of stoot tegen de kaak, of een verhoogde spierspanning door stress of negatieve gevoelens.


Bij een normale belasting zijn de kaken alleen belast bij activiteiten als eten, of licht in gebruik bij bijvoorbeeld praten.
Verder  zouden de kaken in theorie altijd ontspannen en los van mekaar moeten staan. Bij patiënten met kaakklachten is dit vaak niet zo… Vooral ‘s nacht en onbewust kunnen er enorme aanhoudende spanningen van de kaakspieren ontstaan.
Bij deze langdurige spanningen kan er slijtage van het kaakgewricht en zelfs de tanden ontstaan. Denk maar aan mensen die tandenknarsen in hun slaap.

 













Behandeling

De behandeling kan in functie van de ernst van de klachten bestaan uit een multidisciplinair team waarbij voornamelijk kaakchirurgen, tandartsen kinesisten/manueel therapeuten en psychologen betrokken zijn.

De behandeling kan soms stroef verlopen omdat verkeerde gewoontes moeilijk af te leren zijn.
Bespreek met uw behandelend tandarts of een eventuele splint nodig is.
Dit plastic plaatje zorgt ervoor dat de druk  anders op het gebit komt met een mogelijke vermindering van de kaakspanningen.
Onze kinesisten bespreken met u de beste behandelopties en tips.
Bij Kinepraktijk Ruggeveld kan u terecht voor manuele behandelingen van de kaak om de spanningen af te doen nemen.
Naast manuele technieken geven we ook oefeningen om u zo snel mogelijk weer klachtenvrij te krijgen.
Belangrijk is dus uiteraard ook uw eigen inzet bij deze oefeningen. Alleen zo kunnen we een optimaal resultaat verkrijgen.
Herkent u zich in bovenstaande klachten? Maak gerust een afspraak voor een verkennende behandeling in onze kinesisten praktijk.
Al onze kinesisten zijn opgeleid met een extra postgraduaat manuele therapie.
Bel gerust naar 03 324 60 51 of kijk naar onze Contact pagina.



A: Kaakspieren (M. temporalis en M. masseter
B: Kaakgewricht